On the edge of the village of Driehuis, a unique residential neighborhood is being developed. The historic domain of Missiehuis is being transformed into a tranquil living environment where the revamped monuments form the centerpiece. An area that has long been closed off from the village is once again connected to the charming historic buildings and the surrounding leafy setting.

existing situation

demolition

new situation

Birds Eye Driehuizerkerkweg

“Every building has a story. Missiehuis was built in 1924 as a residence and seminary for priests. Since then, the monument has accommodated a great variety of functions. The location on the edge of the dunes, for example, was the reason for the Germans to occupy the building during WWII. And in 1974 the building was taken into use as a hospital for the Royal Dutch Navy. It is a great responsibility and honor to transform the confined monumental area into a lively neighborhood and thus to contribute to the rich story and future of the Missiehuis.

1603129226456

Clara Jansen(architect)

building site update

kapel achterzijde

Transformation to residential buildings


The former Missiehuis is located on Driehuizerkerkweg, a stone's throw from the dune landscape of Zuid-Kennemerland. The main building, chapel and pavilion will be transformed into residential buildings with 22 luxury owner-occupied apartments and 23 social rental homes. The architecture of the monuments is characterized by richly detailed red-brown brick facades, rhythmically placed windows and a mansard roof with dark roof tiles. Minimal interventions in the old buildings make it possible to create spacious and bright apartments while preserving the monumental architecture. In addition, a new south wing will be built onto the main monument in a suitable and contemporary way.

 

To the north and south of the historic buildings, 35 terraced houses will be built. The 3-storey dwellings each have their own front and back garden. The sheds in the backyards are designed in the same architectural style as the row houses so that the rear side acts as a second, yet informal, front side.


The repetitive yet high-quality terraced houses are enhanced with a range of buyer’s options so that each house is tailor-made to fit the resident. Six of the terraced houses are designed as “kangaroo homes”; dwellings with a detached building intended as a separate workshop, extra storage space or for informal care and/or housing of a family member.

The new-build housing is clad in traditional brick and fitted with a steep roof with a flat ridge for the installation of solar cells. Wooden details and zinc dormers create a contemporary relationship with Driehuis’ village characteristics. The corner houses are distinguished by a flat facade with expressive masonry details and a flat roof. The brick masonry is in color and tone that compliments both the monumental old buildings and the neighboring recently built complex Nieuw-Velserduin.
Wide paved rear footpaths, carefully designed garden sheds, detailed steel fencing, and an abundance of greenery create a rich inner terrain.

The development of Missiehuis Park will create a coherent whole of monuments, existing buildings and new dwellings, further strengthened by a thoughtfully planned landscape design. What was once a 100 year-old closed off enclave of Driehuis will be transformed into a pleasant and open living environment for centuries to come.

Information

Joeri van Ommeren, Thijs Asselbergs, Clara Janssen, Dion Nupoort, Tsveta Ruseva, Fallon Walton, Filip Vusic
VLUGP, Pieters Bouwtechniek, IBL, Nieman, DVP, IGG
Slokker
View location on Google Maps
ongoing
completion expected 2023