Het consortium van BPD, Van de Klok en Trebbe heeft de tender voor de herontwikkeling van de Stationsomgeving Goffert in Nijmegen gewonnen.

In opdracht van dit consortium tekenden CULD (Juurlink [+] Geluk en JVST) en Van Ommeren Associates (VOA) met advies van ARUP en Klunder Architecten voor het ontwerp van deze nieuwe, groene stadswijk. Met de ontwerpvisie “Groene waarden, stadse praktijken” wordt een belangrijke stedelijke schakel toegevoegd aan de zuidwestelijke zone van de stad. De nieuwe wijk combineert de ruimtelijke kwaliteit van een parklandschap met een levendig, gemengd stedelijk programma en architectuur met een menselijke maat.

VOA is verantwoordelijk voor het ontwerp van de helft van de gebouwen, waaronder de mobiliteitshub. 

BPD_Tender Goffert_View 03_Kiasm

De ruimtelijke kwaliteit van een parklandschap wordt gecombineerd met een levendig, gemengd stedelijk programma en architectuur met een menselijke maat

Hoge dichtheid in combinatie met midden-hoogbouw in Goffert

Het door CULD en VOA ontworpen plan voorziet een contrastrijke ‘high-density / mid-rise’ wijk, gelegen rondom een spoorlijn met station en een nieuwe groene as, de stationsvallei. Het stedenbouwkundig concept bestaat uit een ensemble van alzijdige gebouwen die zich op vanzelfsprekende wijze in de omgeving voegen. Het ontwerp onderscheidt zich met sterke aandacht voor materialisering, menselijke schaal, levendige plinten en de integratie van groen. De parkeervoorzieningen zijn geclusterd in een centrale mobiliteithub. Centraal staat het creëren van een levendige, kleinschalige stedelijkheid: een gebied waar ontmoeten, wonen, werken en ontspannen hand in hand gaan. De architectuur is verfijnd en terughoudend.

Het juryrapport zegt onder meer het volgende over het plan:
“De positionering van de torens definieert het gebied. De compactheid van de hub en de situering van de hoogteaccenten zorgen voor ruimte en diversiteit in bouwblokgroottes. De plannen zijn alzijdig uitgewerkt, waardoor er ook een relatie met Neerbosch wordt gecreëerd. […] Daarbij draagt de verticale geleding van de torens bij aan de beleving vanaf maaiveldniveau. […] Bij alle gebouwen wordt ingezet op de plint en de menselijke schaal, wat resulteert in een fijne omgeving. […] De verschijningsvorm van de parkeervoorziening naar de verschillende zijden is goed uitgevoerd. De trap aan de buitenkant is een pluspunt, vooral in combinatie met sportactiviteiten. […] Het plintprogramma is een waardevolle toevoeging.”

landschap vormt het fundament

Niet de architectuur, maar het landschap vormt het fundament van het stedenbouwkundig plan

Groene stedenbouw als uitgangspunt

In stationomgeving Goffert vormt niet de architectuur, maar het landschap het fundament van het stedenbouwkundig plan. Vanuit een parkachtig raamwerk worden gebouwen geplaatst die in maat en schaal variëren. Het resultaat is een doorwaadbare wijk met groene hofjes, een centrale stationsvallei en informele stegen. De gebouwen zijn zorgvuldig geplaatst rondom publieke ruimtes die ontmoeting stimuleren en verbonden worden door een fijnmazig wandelnetwerk. Ecologische verbindingen, wateropvang en biodiversiteit zijn integraal meegenomen in het ontwerp. Hiervoor werkte het ontwerpteam nauw samen met ingenieursbureau ARUP.

BPD_Tender Goffert_View 01_Kiasm

De architectuur van CULD en VOA zet sterk in op interactie tussen gebouw en openbare ruimte

Architectuur in dienst van de stad op ooghoogte

De architectuur van CULD en VOA zet sterk in op interactie tussen gebouw en openbare ruimte. Hoge plinten met transparante gevels, arcades, veel entrees aan de straat en sculpturale balkons zorgen voor een levendig straatbeeld. Elk gebouw is herkenbaar als individu, maar maakt deel uit van een harmonieus geheel. In het binnengebied overheerst de kleinschaligheid, met stadswoningen en hofjes, terwijl hoogteaccenten bij het station en langs de Graafseweg zorgen voor een stedelijk silhouet.  Het plan is verrijkt met enkele in het oog springende specials, zoals de expressief vormgegeven mobiliteitshub en het transparante fietsenpaviljoen.

20250127_Nijmegen Goffert_plinth program

Werken, wonen en voorzieningen zijn met elkaar verweven, waardoor een inclusief en levendig stadsweefsel ontstaat

Een inclusieve en levendige stadswijk voor iedereen

De Stationsomgeving Goffert wordt een wijk voor álle Nijmegenaren. Het programma is sterk gemengd en biedt ruimte aan uiteenlopende woonvormen: van sociale huur en middenhuur tot koopwoningen, shortstay en zorgwoningen voor mensen met dementie. Werken, wonen en voorzieningen zijn bewust met elkaar verweven, waardoor een inclusief en levendig stadsweefsel ontstaat. In de plinten van de gebouwen bevinden zich strategisch geplaatste functies zoals horeca, sport, een buurthuis, een kinderdagverblijf en werkplekken. Deze voorzieningen activeren de openbare ruimte, stimuleren ontmoeting en maken de wijk aantrekkelijk voor bewoners, bezoekers én de omliggende wijken zoals Neerbosch-Oost en de Noviotech Campus. Met zorg voor schaal, programmering en sociale verbinding ontstaat een stadswijk waar mensen samenleven, samenkomen en zich thuis voelen.

BPD_Tender Goffert_View 05_Kiasm

De mobiliteithub fungeert ook als architectonisch baken en publieke sport- en ontmoetingsplek

Een autovrije wijk, verbonden met de stad

Het mobiliteitsconcept is gebaseerd op het STOMP-principe, waarbij lopen, fietsen en OV de boventoon voeren. Een mobiliteitshub aan de rand van het plangebied maakt de wijk grotendeels autovrij. De hub zelf is meer dan een parkeergarage: het is een architectonisch baken en buurtvoorziening in één. In de plint bevindt zich een crossfitruimte met sportvoorzieningen die ook buiten actief worden voortgezet. Een iconische buitentrap slingert zich omhoog langs de gevel naar het dak van de hub, en nodigt uit tot hardlopen, trainen of simpelweg genieten van het uitzicht. Het dak fungeert als publieke sport- en ontmoetingsplek en versterkt zo de sociale dynamiek in de wijk.

BPD_Tender Goffert_View 04_Kiasm

Harmonieuze baksteenarchitectuur met een eigenzinnige rol voor de mobiliteitshub

Een gevel van misbaksels en oude gasleidingen

De gevel van de mobiliteitshub is naast de grootste, ook de meest eigenzinnige gevel van het plan. De aansluiting met de baksteenarchitectuur wordt gemaakt met schanskorven, gevuld met restproducten uit de nabije baksteenindustrie: restklezoren, gebroken stenen en misbaksels. Van oude stalen gasleidingen worden kijkgaten gemaakt die ’s avonds een grid van lichtpunten vormen. De schanskorven zijn robuust, houden het auto geluid binnen en vormen een ideale basis voor klimplanten en schuilvoorzieningen voor dieren.  

BPD_Tender Goffert_Illustration_Kiasm

Een autovrij ensemble dat zich ontspannen voegt in de context

Ontwerpen aan een betekenisvolle stad

Met de Stationsomgeving Goffert zet de ontwerpcombinatie een nieuwe standaard voor groene, inclusieve stadsontwikkeling. De bouw van het plan zal gefaseerd uitgevoerd worden. Naar verwachting is het gehele gebied in 2031 gereed.

Informatie

Joeri van Ommeren, Bob Spitz, Tsveta Ruseva, Sebastiaan de Boer, Valeriia Pozharska, Nanne Knijff, Victoria Tverdokhlib
CULD, ARUP, Klunder Architecten
BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling
Van de Klok + Trebbe
View location on Google Maps
lopend