Aan de rand van de historische binnenstad van Haarlem verrijst pakhuis gebouwd. Het acht verdiepingen tellende wooncomplex De Scheepmaker is een nieuwe toevoeging aan de Nederlandse skyline, maar is zo logisch dat het lijkt alsof het er al jaren staat. Het is herkenbaar aan de op pakhuizen geïnspireerde typologie, de getrapte daklijn en de verticale glazen uitsnede. De getrapte terrassen laten zonlicht toe in de straat en complimenteren de schaal van de omringende architectuur. De hedendaagse vertaling van industriële baksteenarchitectuur is te herkennen aan de gemetselde details in de gevel, een tactiele eigenschap die ook voor voorbijgangers van dichtbij interessant is.

Geleerd van de bouwcrisis: seriematig gebouwd maatwerk

“Seriematig gebouwd maatwerk zien wij als de oplossing voor de toekomst,” zegt architect Joeri van Ommeren (1987). Hij gelooft dat iedere bewoner recht heeft op een woning die past als een maatpak. “In een huis dat helemaal naar wens is, kun je een gelukkiger leven leiden. Je zult er beter voor zorgen en bovendien verkoopt het beter, zonder duurder te zijn.” Juist in deze tijd van massawoningbouw waarin zelfs een kelder als woning wordt verkocht, zijn de 55 verschillende woningtypes een goed voorbeeld van architectonische rijkdom met blijvende waarde. Iedereen woont hier straks zoals niemand anders.

Scheepmaker Website foto template6

Faciliteren tot personaliseren

Naast de stuk voor stuk verschillende woningplattegronden zijn in het ontwerp aanleidingen opgenomen waarmee de bewoner zelf het appartement naar zijn of haar wensen kan aanpassen. Een dikker raamkozijn is de plek waar mettertijd een muurtje voor een kinderkamer kan komen, een hoek met daglicht lokt uit tot een zitje om te lezen. Het is faciliteren tot personaliseren, maar je moet het als gebruiker wel zelf naar je hand zetten. Bij Van Ommeren Architecten (VO-A) noemen we dat Design for Affinity, waarin een bewoner zich betrokken maakt met de woning en zich écht thuis kan voelen. 

“Het architectenbureau kenmerkt zich door het ontwerpen van woningplattegronden waarbij de beleving van de bewoner het uitgangspunt is. Positiviteit, voortdurende innovatie en transparantie zijn voor Van Ommeren Architecten belangrijke pijlers in het ontwerpproces. Het resultaat is een ontwerp dat een passend antwoord is op de locatie. Vaak krijgen we de opmerking dat men het idee heeft dat een van onze gebouwen of woningen er al veel langer staan.”

Vreugdefotografie VF 3785 preview

Ernest van der Meijde (wibaut projectontwikkeling), opdrachtgever

Informatie

Joeri van Ommeren, Tsveta Ruseva, Dion Nupoort, Menno van der Hoeven, Laura van Beek
Heddes bouw en ontwikkeling, Hosper/Mark van der Heide, Pieters Bouwtechniek, VIAC
Eva Bloem
View location on Google Maps
voltooid