VOA won de tender voor de herontwikkeling van het perceel Vijverkerk (Bloemendaal, NL) in opdracht van Wibaut. Een ontwerp voor een drie verdiepingen tellend woongebouw werd voorgesteld. In nauwe samenwerking met de buurt en de opdrachtgever is een integraal ontwerp voor 8 luxueuze appartementen gemaakt.

De relatie tussen binnen en buiten van de woning is direct geïnspireerd op de typologie van de villa's in de buurt. Deze woningen worden doorgaans ontsloten via de zijkant van het gebouw, terwijl het parkeren zich achter het gebouw bevindt. De straatgevel is daardoor representatief, vrij van parkeren en met een groen karakter. De woningen op de begane grond beschikken over een tuin. De woningen op de eerste verdieping hebben een loggia en de woningen op de bovenste verdieping een dakterras. Deze samenstelling vermindert het volume bij het verkrijgen van hoogte en maakt ruimte voor stedelijk groen.

compositie

De architectuur is het resultaat van de verwijzing naar de lokale villa-architectuur, de zonering binnen de plattegrond en de manier waarop het volume reageert op de omgeving. De lichte bakstenen gevel vormt een symbiotische relatie met de natuurlijke context en benadrukt de gevelopeningen en terrassen. De klassieke drielaagse compositie en de hiërarchie van het volume is gevat in een strak metselwerkraster.

Eerste verdieping
projectomschrijving

lokale villa's als inspiratiebron

De organisatie van het gebouw verwijst naar de kenmerken van de lokale villa-architectuur. Als reactie op de groene context worden de villa's aan de zijkant ontsloten, zodat een representatieve gevel naar de voortuin en de straat kijkt. Parkeren gebeurt aan de zij- of achterkant van het perceel. Dit principe is toegepast in de organisatie van de appartementen. Het resultaat is een ontwerp waarin de woonkamers op zon, groen en straat zijn gericht.

volume

Appartementen op de begane grond beschikken over een tuin, op de eerste verdieping een loggia en de bovenste lagen hebben terrassen. Het volume neemt af naarmate het hoger wordt om ruimte te geven aan het omringende groen. Dit is van grote waarde voor zowel de ruimtebeleving van binnenuit als de beleving van het gebouw in zijn context.

 

geveldetail

Informatie

Joeri van Ommeren, Tsveta Ruseva, Dion Nupoort, Leandro van der Lans, Menno van der Hoeven, Laura van Beek
MHUD, Pieters Bouwtechniek,MXT Landschappen
Smits Bouwbedrijf
Eva Bloem
View location on Google Maps
voltooid