Na het uitgebreide participatieproces is het omgevingsplan voor 1828 Leidschendam vastgesteld. Bij de gemeente is het plan met veel enthousiasme ontvangen. Er is bovendien enorme interesse vanuit jongeren, wat blijkt uit bijna 1900 inschrijvingen tot nu toe. Het plan omvat betaalbare woningen (ca. 85% sociale huur!) in het community-living concept van 1828. 

“Ons nieuwste community living project in Leidschendam staat voor de uitdaging om een ​​nieuw woon-werkconcept voor starters te integreren in een bestaande context. Door de introductie van een woonblok in hoge dichtheid met een scala aan collectieve voorzieningen creëren we een nieuwe dynamische stedelijke ruimte die logischerwijs zijn plaats vindt in het stedelijke weefsel van de lopende herontwikkeling in Leidschendam. Het doel is om een ​​architectonische taal te vinden die de kloof tussen huidige en toekomstige bewoners kan overbruggen.”

f68e094e 43c5 47c4 85ce 7bf3291a22d9

Tsveta Ruseva, architect

Van industrie/kantoorgebied naar woonwerkgebied

Locatie Nieuwstraat 3 ligt naast gebiedsontwikkeling Overgoo, dichtbij tram en trein en op loopafstand van Leidschendam centrum. In lijn met gebiedsontwikkeling Overgoo, leent deze locatie zich er goed voor getransformeerd te worden van industrie/kantoorgebied tot woonwerkgebied.

Stedenbouwkundige en architectonische inbedding

Stedenbouwkundige en architectonische inbedding

vogelvlucht perspectief

Aan de achterzijde van de Nieuwstraat vormen 3 volumes een heldere stedenbouwkundige eenheid rond een binnengebied. Deze eenheid opent zich naar de aangrenzende rotonde, waaraan de kop van het nieuwe 1828 woongebouw een nieuw herkenningspunt vormt. Door een alzijdige uitstraling van het woongebouw, krijgt het binnengebied een levendiger karakter.

Het gebouw bestaat uit 4 lagen met een terug liggende 5de laag, waarbij de architectonische expressie van het gebouw zorgt voor een vriendelijke uitstraling en een duidelijk adres voor toekomstige bewoners.

Wonen en werken voor starters

Wonen en werken voor starters

VOA schema community living

In het gebouw komen ca. 140 woningen, voornamelijk eenkamerappartementen (25m2) maar ook enkele tweekamerappartementen voor 2 personen (40m2). Naast het woonprogramma is er in de plint bedrijfsruimte gepland voor startende ondernemers en geïnteresseerden uit de omgeving.

Starterswoningen op maat (concept 1828)

Woongebouwen ontwerpen is voor VOA altijd maatwerk. In geval van een community-living gebouw begint dit bij het herijken van het woonprogramma. De basis is een relatief kleine, efficiënte woning, welke wordt aangevuld met ruimtes en voorzieningen om te delen. Welke voorzieningen er precies komen en hoe deze vormgegeven worden, wordt onder meer bepaald met behulp van een “woonpanel”. Het woonpanel die bestaat uit starters tussen de 18 en 28 jaar, de doelgroep van 1828. Na betaalbaarheid en het vinden van een woning is het tegengaan van eenzaamheid een belangrijk thema voor deze starters. Ook dit wordt ondervangen door het community living woonconcept.

Voor deze specifieke locatie wordt naast los verhuurbare ateliers en flexwerkplekken gedacht aan collectieve voorzieningen als een woonkamer, gezamenlijke keuken, buitenruimte, ruime fietsparkeervoorzieningen, een wasruimte, en een te boeken evenementenruimte. De wens van de doelgroep voor deze ruimtes blijkt uit verschillende woonpanels. Naast functionaliteit, is het realiseren van een gevoel van thuiskomen met een verwelkomende sfeer belangrijk. De gedeelde ruimtes moeten voelen als het verlengde van de woning, waarbij onderscheid gemaakt kan worden tussen ruimtes voor rust en ruimtes voor reuring.

Informatie

Joeri van Ommeren, Bob Spitz, Tsveta Ruseva, Laura Jansen, Valeriia Pozharska, Janneke Visser
Mark van der Heide Urban Design
1828 Groep
View location on Google Maps
ontwerpfase